Waterpret? Blijf alert!

‘Kindje van vier bijna verdronken’. ‘Traumateam ingezet voor verdronken jongetje’. ‘Stille tocht voor verdronken peuter’. Zomaar drie berichten in de media, afgelopen maand. Water kan zorgen voor urenlang speelplezier. Maar kent een grote keerzijde.

De belangrijkste boodschap ligt voor de hand: let goed op! Kinderen spelen graag met water, vooral met warm weer. Maar jonge kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van 5 centimeter. Zelfs in de emmer met water waarmee ze spelen. Ze snappen namelijk nog niet dat water gevaarlijk kan zijn.

Laat je niet afleiden
Kinderen die verdrinken, doen dat snel en stil. Ze zakken onder water zonder bijvoorbeeld te schreeuwen of te spartelen. Daarom is het belangrijk dat ouders zich niet laten afleiden. Zorg dat je je kind altijd ziet en blijf bij kleine kinderen zo dichtbij dat je ze kunt aanraken. Ga je het water op en kan je kind nog niet zwemmen? Zorg dan voor zwembandjes. Doe kinderen op een boot altijd een reddingsvest om.

Haal je kind direct uit het water
Ontdek je dat je kind in het water ligt en misschien verdrinkt? Haal hem er direct uit. Ligt hij in dieper water, zoals de zee of een sloot, dan is het belangrijk dat je zelf kunt zwemmen. Schakel anders gelijk hulp in. Eenmaal uit het water en bij bewustzijn, wikkel je je kind een deken, handdoek of jas. Ga als je kind water heeft binnen gekregen altijd langs de huisarts. Ook als hij alleen kopje-onder ging.

Bewusteloos? Bel 112
Bel 112 als je kind bewusteloos is of vraag iemand anders om 112 te bellen. Je kind moet gereanimeerd worden. Kun je zelf niet reanimeren en is er niemand in de buurt die het wel kan, leg je kind dan op zijn zij. Zo kan vocht gemakkelijk uit zijn mond lopen.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.