Overleggen met je puber: de valkuilen en tips

Overleggen met je puber blijft een uitdaging. Als ouder of verzorger heb je soms geen idee hoe je dit het beste kan aanpakken. Wat zijn de valkuilen en hoe kan je dit verbeteren? Pedagogen Shirley en Dieneke vertellen je er graag meer over.

Een puber heeft alle kennis over zichzelf in huis en is dus hierover een echte expert! Met deze informatie in je achterhoofd, zal je je puber moeten benaderen. Let in je communicatie op de volgende valkuilen:

  1. De oplossingen of adviezen ongevraagd aandragen. Dit wordt echt niet gewaardeerd;
  2. Snel reageren zonder dat je het hele verhaal hebt gehoord. Dat is niet handig;
  3. Waarschuwen of dreigen. Met name wanneer de waarschuwingen of dreigementen niet reëel zijn en je weet dat je ze niet waar kan maken;
  4. Betweterig reageren. Ouders zijn het grootste gedeelte van hun tijd bezig om hun puber dingen aan het verstand te brengen. Niet doen!;
  5. Moraliseren of preken. De puber voorhouden wat jij goed vindt. Soms vertel je dan ook een verhaal over hoe moeilijk jij het vroeger als puber hebt gehad en hoe dankbaar hij/ zij hiervoor moet zijn. Daar zitten ze niet op te wachten.

Meningsverschillen met je puber kun je dikwijls met overleg oplossen. Dat is beter dan voortdurend de strijd met elkaar aan te gaan. Hierbij is het belangrijker om je puber serieus te nemen en te proberen samen tot een oplossing te komen. Dat werkt met het volgende stappenplan:

Stap 1: Bespreek samen wat de situatie is. Ouder en puber wisselen allereerst van gedachten en luisteren naar elkaars argumenten zonder te beoordelen. Probeer je hierbij te verplaatsen in het standpunt van je puber.

Stap 2: Bespreek samen de verschillende oplossingen. Stimuleer je puber om oplossingen te bedenken en vul eventueel aan.

Stap 3: Kies samen een oplossing. Laat de puber de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen bedenken. Kies vervolgens samen een oplossing.

Stap 4: Heeft de oplossing gewerkt?  Na afloop kun je samen terugkijken of het een goede oplossing was of dat een andere meer passende oplossing beter bij de situatie is. Vergeet deze stap niet!

De puber wordt met dit stappenplan geactiveerd om mee te denken en samen tot een besluit te komen. De verantwoordelijkheid wordt daarmee gedeeld en de puber gaat zich meer inzetten om zich aan de afspraken te houden. Shirley en Dieneke zeggen: doen! Probeer het maar uit.

Meer weten?
Wil je meer weten over de ontwikkelingen van je puber en je communicatie met hem/haar verbeteren? Meld je dan aan voor onze online cursus, de Puberchallenge.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.