Baby

Tussen 4 en 12 dagen: neonatale screeningen

Wanneer je kind tussen de 4 en 12 dagen oud is, krijgt je kind een gehoortest. Problemen met het gehoor worden zo snel opgespoord. Dit voorkomt dat je kind een achterstand in de spraak- en taalontwikkeling oploopt.

Je kind krijgt een zacht dopje in zijn oor. Hierin zit een dopje met een luidsprekertje en microfoontje. Uit het luidsprekertje komt een zacht ratelend geluid. Als reactie op dit geluid geeft een gezond oor een geluid terug. Het microfoontje vangt dat geluid op en geeft aan of het oor goed werkt. Na de gehoortest krijg je meteen de uitslag. Het is belangrijk dat je kind rustig is tijdens de gehoortest.

De neonatale screeningen duren ongeveer 20 minuten. Je ontvangt een uitnodiging.

Tussen 10 en 14 dagen: Geboortehuisbezoek

Tussen de 10e en 14e dag na de geboorte komt de jeugdverpleegkundige bij jou en je kind op huisbezoek. Tijdens dit bezoek maakt de jeugdverpleegkundige kennis met je, beantwoordt je vragen en nodigt je uit voor het consultatiebureau. Ook ontvang je de GroeiGids waarin je de ontwikkeling van jouw kind kan bijhouden. Het huisbezoek duurt ongeveer een uur. Je ontvangt een uitnodiging of je wordt gebeld voor de afspraak. Tip: neem de GroeiGids naar alle afspraken mee.

3 weken: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de assistent de lengte en het gewicht van je kind. Vervolgens onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging, stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt ondersteuning waar nodig. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. De afspraak wordt tijdens het geboortehuisbezoek voor je gemaakt.

8 weken: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de assistent de lengte en het gewicht van je kind. Ook krijgt je kind de vaccinaties DKTP, Hib, HepB en Pneu volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal (kinder)ziekten. Vervolgens onderzoekt en bespreekt de jeugdverpleegkundige met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging, stel die gerust. De jeugdverpleegkundige geeft advies en biedt ondersteuning waar nodig. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. De afspraak wordt tijdens het 3 weken consult voor je gemaakt..

3 maanden: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de assistent de lengte en het gewicht van je kind. Ook krijgt je kind de DKTP, Hib en HepB-vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal (kinder)ziekten. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging, stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt ondersteuning waar nodig. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. De afspraak wordt tijdens het 8 weken consult voor je gemaakt. Tip: vergeet de vaccinatiekaart van je kind niet mee te nemen.

4 maanden: vaccinatiespreekuur

Je kind krijgt tijdens het vaccinatiespreekuur van de jeugdverpleegkundige de vaccinaties DKTP, Hib, HepB en Pneu volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal (kinder)ziekten. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Er is ook een inloopspreekuur om je vragen te stellen over opvoeden, opgroeien en verzorging. De afspraak wordt tijdens het 3 maanden consult voor je gemaakt. Tip: vergeet de vaccinatiekaart van je kind niet mee te nemen.

4 maanden: extra afspraak

Een extra afspraak kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige met je maken wanneer extra onderzoek van je kind nodig is. Maar ook wanneer je het prettig vindt om nog een gesprek te hebben of extra ondersteuning te krijgen. Wij zijn er voor jou. Daarnaast ontvangt je kind de vaccinaties DKTP, Hib, HepB en Pneu volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal (kinder)ziekten. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. De afspraak wordt tijdens het 3 maanden consult voor je gemaakt.

6 maanden: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de assistent de lengte en het gewicht van je kind. Ook onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging, stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt ondersteuning waar nodig. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. De afspraak wordt tijdens het 3 maanden consult voor je gemaakt.

8 maanden: groepsbijeenkomst

Een paar keer per jaar organiseert de jeugdverpleegkundige een groepsbijeenkomst voor ouders met kinderen in de leeftijd van 7 tot 10 maanden. Tijdens deze bijeenkomst geeft de jeugdverpleegkundige je informatie over de ontwikkeling en opvoeding van je kind in deze leeftijdsfase. Daarnaast is er gelegenheid om ervaringen met andere ouders te delen en vragen te stellen. De bijeenkomst duurt ongeveer een uur. Geef je op bij het CJG of kijk op onze website wanneer de groepsbijeenkomsten zijn gepland. Je ontvangt een uitnodiging.

8 maanden: extra afspraak

Een extra afspraak kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige met je maken wanneer extra onderzoek van je kind nodig is. Maar ook wanneer je het prettig vindt om nog een gesprek te hebben of extra ondersteuning te krijgen. Wij zijn er voor jou. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. De afspraak wordt tijdens het 6 maanden consult voor je gemaakt.

11 maanden: vaccinatiespreekuur

Je kind krijgt tijdens het vaccinatiespreekuur van de jeugdverpleegkundige de vaccinaties DKTP, Hib, HepB en Pneu volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal (kinder)ziekten. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Er is ook een inloopspreekuur om je vragen te stellen over opvoeden, opgroeien en verzorging. De afspraak wordt tijdens het 6 maanden consult voor je gemaakt. Tip: vergeet de vaccinatiekaart van je kind niet mee te nemen.

11 maanden: extra afspraak

Een extra afspraak kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige met je maken wanneer extra onderzoek van je kind nodig is. Maar ook wanneer je het prettig vindt om nog een gesprek te hebben of extra ondersteuning te krijgen. Wij zijn er voor jou. Daarnaast ontvangt je kind de vaccinaties DKTP, Hib, HepB en Pneu volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal (kinder)ziekten. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. De afspraak wordt tijdens het 8 maanden consult voor je gemaakt.

14 maanden: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de assistent de lengte en het gewicht van je kind. Vervolgens bespreekt de jeugdverpleegkundige met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Ook krijgt je kind vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal (kinder)ziekten. Natuurlijk kun je ook al jouw vragen stellen over opvoeden, opgroeien en verzorging. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Je ontvangt een uitnodiging.

Peuter

2 jaar: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de assistent de lengte en het gewicht van je kind. Je kind mag hierbij zijn onderbroek of luier aan houden. Vervolgens onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging, stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt ondersteuning waar nodig. Bij de uitnodiging ontvang je 1 of 2 vragenlijsten om in te vullen. Deze worden gebruikt tijdens het gesprek. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten.

3 jaar: consultatiebureau

Tijdens deze afspraak meet de assistent de lengte en het gewicht van je kind. Je kind mag hierbij zijn onderbroek of luier aan houden. Vervolgens voert de jeugdarts een ogentest uit. Zo vinden we eventuele afwijkingen op tijd en kunnen we jou en je kind zo nodig doorverwijzen naar de oogarts. Ook onderzoekt en bespreekt de jeugdarts met jou de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging, stel die gerust. De jeugdarts geeft advies en biedt ondersteuning waar nodig. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Je ontvangt een uitnodiging. Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind.

4 jaar: vaccinatiespreekuur en ogentest

Je kind krijgt van de doktersassistent een DKTP-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma en een ogentest. Zo vinden we eventuele afwijkingen op tijd en kunnen we jou en je kind zo nodig doorverwijzen naar de oogarts. Je ontvang je een uitnodiging waarin we uitleggen hoe we de ogentest bij je kind afnemen. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten. Je ontvangt een uitnodiging. Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind en vergeet de vaccinatiekaart van je kind niet mee te nemen.

4 jaar: extra afspraak

Een extra afspraak kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige met je maken wanneer extra onderzoek van je kind nodig is. Maar ook wanneer je het prettig vindt om nog een gesprek te hebben of extra ondersteuning te krijgen. Wij zijn er voor jou. Daarnaast ontvangt je kind een DKTP-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal (kinder)ziekten. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Je ontvangt een uitnodiging.

Basischoolkind

Groep 2: meten, wegen en meer…

Tijdens deze afspraak meet de assistent de lengte en het gewicht van je kind. Je kind mag het ondergoed aanhouden. De jeugdarts onderzoekt de motoriek en neemt een ogen- en gehoortest af. Naast deze lichamelijke onderzoeken gaat de jeugdarts met je in gesprek over vragen die je hebt. Deze vragen kunnen gaan over de opvoeding, de thuissituatie of gezondheid van je kind. Bij de uitnodiging ontvang je twee vragenlijsten om in te vullen. Deze worden gebruikt tijdens het gesprek. De afspraak duurt ongeveer 40 minuten. Je ontvangt een uitnodiging. Tip: oefen de ogentest vooraf met je kind.

9 jaar: vaccinatie

Je kind krijgt de DTP- en BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Door je kind te laten vaccineren bescherm je hem tegen een aantal (kinder)ziekten. Je ontvangt een uitnodiging. Tip: vergeet de vaccinatiekaart van je kind niet mee te nemen.

Groep 7: meten, wegen en meer…

Samen met je kind heb je een gesprek met de jeugdverpleegkundige. Om je een idee te geven welke onderwerpen je kunt bespreken, sturen we een lijst met onderwerpen toe. Deze kun je ook met je kind doornemen. Je kind wordt ook gemeten en gewogen. Je kind mag zijn ondergoed aanhouden. De afspraak duurt 20 minuten.

Ben je benieuwd naar de psychosociale ontwikkeling van je kind? Via onze website kun je anoniem een test doen. Je beantwoordt vragen over het gedrag van je kind en krijgt na het invullen de uitkomst gelijk te zien. Heb je geen interesse in een gesprek met de jeugdverpleegkundige, dan kan je kind op een later moment alleen op school gemeten en gewogen worden. Je kind mag hierbij zijn kleding aan laten. De jeugdverpleegkundige neemt vervolgens contact met je op over de resultaten. Je ontvangt een uitnodiging.

Puber

12/13-jarige meisjes: HPV-vaccinatie

In het jaar dat meisjes 13 jaar worden, krijgen zij de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinatie bestaat uit 2 inentingen. Meisjes die 15 jaar zijn ontvangen er nog 3. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat meisjes alle vaccinaties halen. Meisjes die in aanmerking komen voor een HPV-vaccinatie ontvangen een uitnodiging. Tip: vergeet de vaccinatiekaart van je kind niet mee te nemen.

Klas 1: gesprek met de jeugdverpleegkundige

Alle jongeren krijgen een gesprek met de jeugdverpleegkundige op school. Tegen dit gesprek kun je bezwaar maken. Met jouw toestemming vult je kind voor de afspraak twee vragenlijsten in. De antwoorden worden gebruikt in het gesprek. Tijdens het gesprek kan je kind vragen stellen over bijvoorbeeld de gezondheid en de situatie thuis en/of op school. Ook wordt de lengte en het gewicht gemeten. Je kind mag daarbij zijn kleding aan houden. Deze afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Jij en je zoon of dochter ontvangen een aankondiging per post.

Klas 3 voortgezet onderwijs: digitale vragenlijst invullen

Je zoon of dochter vult tijdens een lesuur een digitale vragenlijst van ‘Jij en je gezondheid’ in. De vragen gaan over de gezondheid en het gezonde gedrag van je kind. Na het invullen krijgt je kind een persoonlijk gezondheidsprofiel te zien. Aan de hand van de scores, óf als je kind het zelf graag wil, kan je kind met de jeugdverpleegkundige in gesprek gaan. Jij kunt bezwaar maken tegen dit gesprek. Op verzoek kan dan ook de lengte en het gewicht gemeten worden. Je kind mag daarbij zijn kleding aan houden. De uitleg in de klas en het invullen van de digitale vragenlijst duurt ongeveer 50 minuten. Jij en je kind ontvangen een aankondiging per post.